Anna Pamuk- Hunden före och efter jakt

Fjällveterinären i Strömsund, Anna Pamuk, gästade Lit den 9 augusti 2018 för att berätta om hunden före och efter jakt. Det var drygt 40 personer som hörsammade klubbens inbjudan till denna föreläsning.

     Här fick vi lära oss att ladda hunden på bästa sätt inför jakten för att kunna undvika uppkomsten av inflammation, skada eller sjukdom. Man skall toppladda hunden före, under och efter jakt på bästa sätt.

     Större delen av dygnsgivan högenergifoder ges på kvällen före jakt, på morgonen ca en till två timmar innan jakten ges vätska och ett lättsmält energirikt mål som även ges under jakten. Kort efter avslutad jakt ges kolhydrat-efterladdning, t.ex. överkokta kolhydrater som ris eller makaroner så de blir klissiga, går bra att ha med i en plastpåse i ryggsäcken. Det förkortar tiden för återuppbyggnad av muskulatur och återställer blodsockerbalansen. Du får en piggare hund!

     Det är aldrig fel att vätska upp hunden någon eller några gånger under dagen, ofta dricker inte hunden när den är fullt fokuserad på jakt även om det finns vattenpölar och rinnande vatten.

     Ett par timmar efter avslutat arbete ges sedan större delen av dygnsgivan högenergifoder för att grunda inför nästa planerade jaktdag.

     En jakthund skall aldrig jaga på fastande mage var ett av budskapen. Självklart för en del men absolut inte för alla. Förr i tiden fick man alltid höra att tomma hundar jagade bäst, men det är helt fel. Fasta ökar risken för t.ex. magomvridning och då är det akuttransport till närmsta djursjukhus om hunden skall klara sig.

     Minst lika viktigt för hundens hälsa är massage och stretching efter en hård jaktdag, det förhindrar att hunden blir stel. Samtidigt kan vi lättare upptäcka skador om man tar för vana att känna igenom hela hunden från nos till svans.

     Efter en dag i skogen så bör vilan vara 48 timmar för att kroppen skall hinna återhämta sig fullt ut. När det gäller tvådagars jaktprov är det extra viktigt att ge hunden högenergifoder och vätska/vätskeersättning för att hunden skall kunna göra en bra prestation dag två.

     Som avslutning så gick hon igenom två hundar, visade bl.a. var man bäst kan känna pulsen, var man känner halsmandlarna och hur man öppnar munnen på hunden för att titta i halsen efter rodnad eller svullna mandlar. Hur man stretchar hunden m.m.

     Vill du veta mera så gå in på datorn och knappa in www.fjällveterinären.se, där finns mycket att läsa och lära.

     Vid fikastunden pratade många om att det var en mycket bra föreläsning, en föreläsning som man kan höra flera gånger.

     Ett stort tack till Anna Pamuk som ville dela med sig av sina kunskaper om hur vi bäst skall sköta om våra hundar så att de får ett långt jaktliv.

Text och foto: Rolf Pellving

 

Anna Pamuk visar hur man masserar hunden från halsen till svansen