Stövar Gillekampen i Jämtland är inne på andra året

Det vinnande laget ifrån Bräcke. Svevalns Anja med sin stolta ägare Jonas Skoglund, Kjell Åke Sundberg med Svevalns Vittra och Anders Olofsson med Hatrajens (korpralen) Rask . Lite mindre glada Strömsundsbor i bakgrunden. Men de lovade att ta tillbaka hartavlan nästa år.

Stövar Gillekampen i Jämtland är inne på andra året.

Trots ett starkt högtryck med intensiv värme så jagade stövarna väldigt bra så här tidigt på säsongen.

Bräcke stövargille och Strömsunds stövargille har nu i två års tid haft en egen liten intern stövarkamp.

Gillekampen går ut på att tre hundar ifrån vardera laget får starta och att en tidtagare tar tid på hur länge stövaren drivit, några egenskapspoäng sätts inte utan det är endast antalet drevminuter räknas.

Hela arrangemanget är till för att deltagarna ska få ett smakprov på hur det kan vara att starta på ett jaktprov. En del stövarägare har ju till exempel haft för sig att en stövare ska jaga en hare i 120 min tapptfritt innan det är lönt att starta på ett jaktprov.

Efter att de bägge stövargillena haft sina uttagningar under föregående säsong så blev det den 24 augusti som gillekampen skulle gå av stapeln.

Den alltid glade Martin Magnusson hade ordnat med arrangemanget utanför Strömsund och ett gäng förväntansfulla stövar ägare och tidtagare mötte upp på vallen utanför Martin Magnussons stuga.

Man såg på hundägarna hur de lite smått nervöst gick omkring när lottningen genomfördes på var hundarna skulle starta.

Tiden hundarna hade på sig var ifrån 06:30-10:00. Vilket var lagom i det varma vädret

Efter hand så samlades hundägare och tidtagare på fäbodvallen och korven hade en strykande åtgång vid grillplatsen medan alla väntade på resultatet. När Martin harklade sig så tystnade alla för nu skulle det avgöras vem som vunnit gillekampen 2019.

–Ja nu när alla tider är sammanräknade så är det Bräcke stövargille vilka har de bästa drevtiderna. Deras tre hundar har lyckats få ihop 64 drevminuter och våra tre stövare har fått ihop 57 drevminuter,  förkunnade en något dämpad Martin.

Nu är ställningen lika med en vinst för Bräcke stövargille och Strömsunds stövargille vilka vann i Bräcke ifjol har också en vinst. Varje år så får den bästa hunden i det vinnande laget ha hand om det vackra vandringspriset. I år var det Jonas Skoglunds finnstövartik Svevalns Anja vilka fick ta hem den fina hartavlan.

Per Andersson.