Kurs i Hjärt-Lung-Räddning

Klubben har sedan en tid inköpt en hjärtstartare som är tänkt att finnas på plats vid klubbens fasta prov och utställningar. Då är det på sin plats att så många som möjligt lär sig att använda hjärtstartaren och inte står handfallna när den behövs.

    HLR betyder hjärt-lung-räddning. Fredrik Nordin initierade denna kurs som han har utbildning i via sitt företag. Han hade flera dockor med sig som vi fick träna på.

    Vid det här tillfället den 28 juni höll vi till på Gamla kommunalhuset i Lit och Fredrik var instruktör. Teoridelen blandades med praktiska övningar på ett väl genomtänkt sätt.

    Man börjar med att kontrollera livstecken som att skaka personen försiktigt och försöka få kontakt. Lyft hakan och böj huvudet bakåt, se, lyssna och känn efter normal andning.

    Om personen andas onormalt eller inte alls – be någon ringa 112, eller ring själv om du är ensam. Sätt mobilen på högtalare så får du guidning av SOS-operatören.

    Om inga livstecken, sätt handloven mitt på bröstet, och andra handen ovanpå, tryck omväxlande ned bröstbenet 5-6 cm och släpp upp, i en takt av 100-120 per minut.

    Gör därefter två inblåsningar, sätt din mun över personens mun och håll för hens näsa, blås in så att bröstkorgen höjer sig. Fortsätt så med 30 tryck och 2 inblåsningar tills du får hjälp eller personen börjar andas själv.

    Det är riktigt jobbigt att försöka hålla liv i en människa. ”Jobba med raka armar annars tar orken fort slut” hörde vi Fredrik upprepa vid flera tillfällen.

    Det var våldsamt hur hårt man skall trycka på bröstkorgen, och att göra inblåsningar var tungt även det.

    Det viktigaste var ändå hjärtkompressionerna förstod vi som var med på denna genomgång.

Text och foto: Rolf Pellving

Fredrik Nordin med sina dockor
Mats och Annki Eriksson