Frostvikenprovet den 21–22 oktober 2021

Det var 10 hundar anmälda, fem finska stövare, två hamilton och en schillertik. I slutändan blev det åtta hundar totalt, två ramlade bort efter anmälningsstopp.

     Numer organiseras provet av Markus Eriksson, Gustav Johansson samt Marita Lithander, ett mycket välorganiserat prov. Vi har ett bra boende på Gäddede Camping med god mat och här stortrivs vi.

     När vi anlände till förläggningen vid middagstid dagen före provet var det ca 1–2 cm snö och temperaturen omkring nollan. Vi fick middag vid framkomsten och därefter vidtog lottning av mark samt domare.

     Första dagens morgon var gråmulen och det kom snö under dagen, men bara ca 5 mm så det skulle gå bra att driva väg. Undertecknad blev lottad på finska stövaren Kolarstigens Sting med den unge föraren Tim Knapp.

     Framme på provmarken ser vi och fotograferar nygångna björnspår, i det här området skall vi släppa stövaren. Vi åker längre in i marken varifrån björnen kommit innan hunden släpps.

     Efter någon timme är hunden på slag och haren är strax på benen. Haren visar av sig direkt och efter två minuter är det tappt vid en kraftig bäck. Sting tar sig över och drevet går taktfast i fem minuter, sedan blir det tyst. Sting återvänder till föraren med en stor kraftig östsibirisk laika i hasorna. Maximal otur, sedan händer inget mer den dagen.

     På grund av incidenten med laikan som kom springande och störde drevet får Sting med Tim Knapp ett omprov i Kolåsen i början av november.

     Resultatet efter första dagen: Sex förstaprisdrev, ett tredjepris och en nolla.

     Andra dagen vaknade vi till nysnö. På campingen som ligger vid öppet vatten var det 2 cm och ute på några av provrutorna upp till 10 cm med snö.

     Vid detta prov startade Bo Fredrikssons finska stövartik Ugglemyrens Kickan-20, endast 17 månader gammal. Hon hade med sig två barmarksettor, den ena i unghundsklass samt en i öppenklass, nu var hon anmäld till Frostvikenprovet, allt inom en treveckorsperiod.

     Undertecknad som fick förmånen att bedöma Kickan dag två fick uppleva en tik som verkligen kunde hålla i gång haren. Jag hade turen att få se haren vid tre tillfällen, och fick känslan av att det var en mycket äldre rutinerad och erfaren tik. Kickan fick en noterbar tappt i ett område där haren hade gått många gånger. Även dag ett drev hon till ett förstapris, då utan noterbar tapp. Jag får tacka för uppvisningen av konsten att driva hare vid så ung ålder.

     Det var nog svårare före för hundarna dag två enligt resultatet. Det blev tre förstaprisdrev, ett andrapris, två tredjepris samt en nolla.

1 EklFin. Ugglemyrens Kickan-20120+56120+60Bo Fredriksson, Gäddede
1 EklFin. Svevalns Vittra-17120+49120+53Kjell-Åke Sundberg, Gällö
1 EklFin. Järilvattnets Loke-18120+56105+53Johan Hansson, Strömsund
2 EklHam. Buvakullens Sigrid-17120+51  60+50Bengt Erik Edvinsson & Reinhold Lundblad, Offerdal
2 EklFin. Sunnerbobygdens Appi-16120+53  45+50Johan Axelsson, Mariefred
2 EklSch. Törmarkens Lycka-14  43+43120+55Lill Wiklund, Ljustorp
3 EklHam. Koloåsens Cesar-17120+55  27+22Sander Schevers, Strömsund

Text och foto: Rolf Pellving

Gustav Johansson och Markus Eriksson
Johan och Alf Hansson, Johan Axelsson och Anders Ydergren
Jan Kardin, Jan-Erik Eriksson, Göran Blixt, Bo Fredriksson och Tim Knapp
Jimmie Guttormsson, Lill Wiklund, Stefan Andersson och Jan Kardin
Sander Schevers, Curt Alstergren och Kjell-Åke Sundberg
Bengt-Erik Edvinsson, Reinhold Lundblad och Rickard Sjöstrand
Tim Knapp kollar björnspåret
Färska björnspår
Tim Knapp
Lill Wiklund med två av sina tre schillrar
Fin. Sunnerbobygdens Appi-16 och Johan Axelsson
Foto: Jimmie Guttormsson
Fin. Järilvattnets Loke-18 och Johan och Alf Hansson
Foto: Göran Blixt
Fin. Svevalns Vittra-17 och Kjell-Åke Sundberg
Foto: Jan Kardin
Provets bästa hund
Fin. Ugglemyrens Kickan-20 och Bo Fredrikson
Bo Fredriksson och Dave Jansson
Dave Jansson och Bo Fredriksson
Provets bästa hund
Fin. Ugglemyrans Kickan-20 och Bo Fredriksson
Foto: Jan Kardin