Callans trä elitprov för stövare

Bengt Ove Månsson med sin otroligt duktiga Hamilton Åhlstigens Benjo vilken var bästa hunden och provvinnare.
Från vänster: Kjell Åke Sundberg, Assar Carlsson, Anders Olofsson, Jocke Lidström, samt domar nestorn Göran Blix.
Karibackens Po med ägaren Assar Carlsson och domaren Christian Jansson.
Finska stövaren Högbrons Pepsi och Lennart Hollsten.

CALLANS TRÄ Elitprov för stövare.
Jämtland/Härjedalen Stövarklubb och Bräcke stövargille arrangerade för första gången.

CALLANS TRÄ elitprov för stövare 14–15 november 2019.

När anmälningstiden gått ut hade sju hundar anmält sig till provet.

Förutsättningarna dagarna innan provet såg optimala ut med ca 20cm snö och minus grader. Men säg den glädje vilken varar beständigt. Under onsdagen den 13 november kom det en blida med plusgrader och till den första prov dagen på torsdagen den 14 så blev det kallt under natten och en skare la sig över snön. Men på de högt belägna rutorna släpptes stövarna lös för första provdagen. Här var det ingen eller bara ytterst lite skarföre och de flesta hundägarna släppte sina hundar. Men med cirka -10 till -12 grader gjorde det ytterst svårt för hundarna att hitta sina harar under dagen.

Under torsdagens kollegium på Camp Viking i Gällö framkom det att förhållandena varit väldigt besvärliga. Endast två hundar hade rest sina harar .

Karibackens Po ägare Assar Carlsson Norrråker med domaren Christian Jansson fick lyssna till 66 minuters drev under dagen. Även Åhlstigens Benjo ägare Bengt-Ove Månsson lyckades resa inte bara en hare utan två harar under dagen och domaren Anders Olofsson kunde klocka ett hardrev på 46 min. Medan de övriga hundarna inte fick upp trots ihärdiga arbeten under dagen.

Fredagen kom med en sträng kyla under morgonen med -20 grader så en del hundar kom inte till start men när temperaturen blivit varmare under förmiddagen släpptes hundarna.

Återigen var det Åhlstigens Benjo som lyckades resa en hare och här drev den säkra Hamilton hanen i 120 minuter trots det kalla vintervädret. Även Högbrons Pepsi ägare Lennart Hollsten Ockelbo fick upp hare och drev i 53 min.

Men allra bäst och provvinnare under de besvärliga förhållandena var Hamilton Åhlstigens Benjo som svarade för ett väldigt väl utfört elitprov.

Utan våra duktiga vägvisare och domare hade vi inte kunnat genomföra detta prov.

Så ett stort tack ifrån oss ansvariga.
Per ”rävper” Andersson kommissarie/ Kjell Åke Sundberg fullmäktig och Anders Olofsson logistik ansvarig.