Nämndemansbo Sippa

RR NORD JCH SE UCH Nämndemansbo Sippa S25333/2008

Mor: RR NORD JCH SE UCH Raja S22643/2000
Far: RR SE JCH NO JCH SE UCH Faro S38139/97
Ägare: Clara Nutti, Hammarstrand
Uppfödare: Per Olov och Marie Grundström, Säter

20140208_Sippa_norge

20140208_Sippa_norge

namndemansbo_sippa_20141027

namndemansbo_sippa_20141027

Efter att hastigt ha förlorat min dåvarande tik, Måndagsfallets Ketti, i en olycka i början av 2008 så fick jag snabbt försöka få tag på en tikvalp. Jag fick veta att Bertil Blixts hund Faro hade parat en tik i Säter så jag frågade Bertil om jag kunde få köpa hans parningsvalp. Det kom att visa sig att det var ett riktigt bra ämne som jag hade fått tag på.

Sippa visade sig vara lovande redan första säsongen på barmark så jag startade henne redan hösten 2009 då hon fick en tvåa på barmark. Våren därpå så erhöll hon sina tre raka Cert på utställning. På hösten 2010 gick jag några öppenklass prov varav ett förstapris. Den andra öppenklass ettan tog hon hösten 2011.

Jag stressade nog på lite själv med start i öppenklass för att kunna starta i elitklass så det blev fler prov än nödvändigt i öppenklass. Däremot så gick elitproven som på räls. På sin första start i elitklass i Sverige i Hedesunda våren 2012 blev hon svensk dubbelchampion då hon drev till ett första pris båda dagarna.

Två år senare, januari 2014, åkte vi till Finland och skulle starta henne i elitklass. Enligt väderleksprognosen skulle det vara rätt hyfsad temperatur men när vi kom fram till Nykarleby norr om Vasa var det -19 grader kallt och det skulle bli ännu kallare dagen därpå så det blev ingen start. Det var bara att ta färjan hem och planera för ett nytt försök på hösten.

Jag anmälde henne på elitprov i Meråker, Norge i februari 2014. Natten före första provdagen hade det kommit en del snö så jag var lite orolig för hur det skulle gå. Det tog lite tid innan hon kom på slag men sen tog inte lång tid innan haren var uppe och första dagen var bärgad. Den andra dagen kom hon på slag rätt fort och drevet flöt på bra. Därmed kunde en glad ägare styra hem till Sverige med sin norska jaktchampion.

Nästa försök i Finland var i början på november 2014. Hon kom snabbt på slag på morgonen där vi släppte henne och det blev ett snabbt upptag. Jag och en av domarna följde med drevet när det närmade sig 120 min och jag fick blåsa in henne på en leråker där haren precis hade passerat. Nytt släpp, nytt slag och ett snabbt upptag. Tur var väl det för det började strula för henne mitt på dagen när regnet började vräka ner alltmer. Men det räckte trots allt till ett första pris. Helt otroligt att det bara behövdes en start i Sverige, Norge respektive Finland för att få henne till en Nordisk Jaktchampion!

Sippas bästa egenskaper är hennes spårnoga drevsätt och drevsäkerhet som oftast innebär att det blir långa drevrepriser utan noterbara tappter. Dessutom har hon mycket tåliga tassar och hon är väldigt foglig och är en trevlig familjehund.

Sippa hade en kull våren 2012 då hon parades med RR SE JCH S38107/2006 Argo. Det blev sju valpar, av dessa är tre meriterade hittills. Tikvalpen som vi behöll själv, Trollmyrbergets Raja, är klar för elitklass. Sippa kommer att paras med RR SE JCH SE UCH SE46819/2011 Buspersgårdens Sixten vid nästa löp som är beräknat att ske kring årsskiftet 2014/15. Även Trollmyrbergets Raja kommer att paras våren 2015 men hane är inte utsedd ännu.

namndemansbo_sippa_utstallning

namndemansbo_sippa_utstallning

Text och foto: Clara Nutti