Jakten på Julharen

En vit och fin jul hare med granris i magen.
Det bör ju hänga på väggen i varje jägarhem inför julen.
Men att få med sig en hare hem är inte det lättaste.

Om ni tycker att julbestyren känns jobbiga och krångliga nu för tiden, så är det inget i jämförelse med de förberedelser man enligt gammal folktro var tvungen att förr i tiden göra före julharjakten. Haren är ett snabbt och listigt djur så därför tog man till diverse knep för att lyckas att skjuta den. Det handlade om att ta hjälp av både trolldom och kristendom. Ett sätt som man måste beteckna som väldigt krångligt var följande. Det sättet var att man skulle ha sex med sin fru under natten innan jakten. För att sedan ligga på den varmaste platsen på sängen efter samlaget. Morgonen efter när man skulle ut på jakt så skulle jägaren och hunden krypa ut mellan den nakna hustruns ben.

Men sådana förberedelser av deltagarna var förväntningarna höga när harjakten började på Bräcke VVo jaktmarker utanför Bräcke. Arrangemanget var en samarbetsjakt mellan Jämtlands Stövarklubb och Bräcke stövargille och Östersund/Bräcke JVK till förmån för cancerforskningen. Hela jaktgänget delades upp i två gäng. Ett gäng följde med Ulfsveåsens Isor en finskstövare som är jaktchampion på hare. Det andra gänget fick följa med Hartrajens Rask en hamiltonstövare.  Det tog inte lång tid innan bägge hundarna hade hittat harspår i den snötyngda skogen. Tyvärr lyckades inte finnstövaren Isor få upp någon hare trots ett idogt arbete under hela förmiddagen. Men gubbarna som var med eldade och hade det trevligt ändå. Bättre gick det för hamiltonstövaren Rask. Han fick upp en hare som sprang rätt upp i berg och här kutade haren omkring under ett par timmar i sina gamla drevlöpor innan Rask tappade bort haren.

Vid återsamlingen i Sösjö älgjaktslags fina jaktstuga fick deltagarna värma sig och äta varmkorv.

Eftersom alla deltagarna lagt 100 kr för att få vara med vilket gick till cancerkliniken i Umeå och man dessutom skulle ha auktionerat ut de skjutna hararna vilket nu gick om intet. Så nu blev det endast en fin original målning av Göran Boström till auktionen vilken auktionerades ut för 500 kr. Så totalt kunde J/H stövarklubb och Bräcke stövargille ihop med Östersund /Bräcke JVK bidra med 2100 kr till cancerforskningen.

Per rävper Andersson.

Mitt i skogen stod Roger Sahlin i gamla vadmalskläder utan goretex med sin gamla hagelbössa och väntade på en hare.

Väntar man på hardrev, så eldar en harjägare. Sören Olofsson, Kenny Fransson, Kjell Eklid, Kennet Näslund, Kjell Åke Sundberg, Roger Sahlin, Jocke Eklund har roligt vid sin eld i tjärstubben.

Hamiltonstövarens Rask husse Anders Olofsson står och väntar på att haren ska komma i pass trots full snöstorm.

Stig Arne Eklund och Lars Nilsson har gått ifrån hardrevet för att värma sig vid elden en stund i snöstormen.

Bräcke Stövargille ordförande Anders Olofsson ropar in orginal akvarellen av den kände konstnären Göran Boström för 500 kr. Alla pengar gick till Cancerforskning.