Stövargillekampen 2020

Vid årets stövargillekamp mellan Strömsunds stövargille visade återigen Bräcke stövargilles hundar sin fina klass.
Gillekampen avgörs av de tre bästa stövarna ifrån varje stövargille och avgörs med flest drevminuter sammanräknade.
I år var det hemmaplan för Bräckes stövargille och deras hundar, kampen arrangeras varje år av respektive stövargille och i år var det Bräckes tur.
Deltagarna samlades utanför Boggsjö tidigt på lördagsmorgonen den 29 augusti för att slippa den värsta värmen under dagen.
När provrutorna var lottade så utgick hundar med ägarna och tidtagare för att prova sina hundar. Hundarna hade varsin tidtagare ifrån konkurrerande stövargille med sig ut för att ta tid på motståndarlagets stövare.
Stövarna kopplades loss klockan 6:00 och gillekampen började.
Efter ett tag så kom det rapporter ifrån de olika tävlingsekipagen, en del hade fått upp hare medan andra letade harslag. Nervösa hundägare peppade sina hundar så gott det gick under morgonen och hoppades att deras hund skulle göra bra ifrån sig i den viktiga gillekampen.

När klockan närmade sig 10 så började hundägarna att droppa in på samlingsplatsen för att få höra slutresultatet.

Ute på vallen så kungjordes så småningom resultatet av gillekampen och det visade sig att Bräckes Stövare tagit en förkrossande lagseger över strömsundshundar med hela 91 drevminuter emot Strömsunds stövare med endast 9 minuter. Trots att Strömsunds stövargille hade tagit ut sina bästa stövare så fick man återigen se sig slagna utav Bräcke stövargille, vilka nu leder med 2-1 i gillekampen.

Bästa hunden blev Sara Häggkvist med sin Hamilton Ulfkällas Sira vilken jagade en hare i 48 min.Därför får Sira nu behålla det åtråvärda vandringspriset skänkt av den duktiga träsnidaren Bertil Jonsson Sösjö i ett år.

Nu välkomnar både Bräcke och Strömsundsstövargillen att få fler gillen att tävla emot inom J/H stövarklubb.

Eller som Bräckes stövargilles lagledare uttryckte sig.
–Det vore ju bra om det blev fler stövargillen i länet. Så vi fick lite konkurrens!!!

Per Andersson