sep 29

Vidareutbildning av jaktprovsdomarna 2022

Vidareutbildningen med hundsläpp skedde den 14 augusti på sex ställen i vårt stora upptagningsområde, platserna var Siljeåsen, Strömsund, Almåsa, Boggsjö, Gräftåvallen samt Hede i Härjedalen.

    Vi fick en härlig morgon med gråmulet väder, vindstilla och några grader varmt. Äntligen skulle vi få höra ljuv musik i skogarna.

    Det blev som det oftast blir den här årstiden med ringrostiga hundar. Det var väldigt tyst i skogen trots att en del hundar var meriterade upp över öronen.

    De flesta jobbade på harslag men upptaget lät vänta på sig. En hund reste hare som nästan direkt tog vägen och där tog det drevet slut.

    Men så kom rapporterna från Härjedalen och då blev det andra tongångar. Där skötte två finska stövare om musiken i skogen. Den ena hunden var Vidstiges Loke med Christer Larsson och den andre var Sörbogårdens Ville med Emanouil Strantzalis. Båda hundarna drev prisdrev på 45 respektive 55 minuter.

    Grattis till er som lyckades förgylla denna sköna augustimorgon med ett härligt hardrev.

    Vid återsamlingarna grillades det korv och dracks kaffe som klubben bjöd på. Samtidigt diskuterades de erbarmligt dåliga drevprovsreglerna som vi måste stå ut med även denna säsong. Förhoppningsvis byts de ut till år 2023.

    Tänk om de nya reglerna hade varit utprovade jämsides med de gamla, då hade de inte sett dagens ljus, samt att vi då hade haft kvar många av de jaktprovsdomare som avslutade sin gärning då de nya reglerna sjösattes. Det var sådant som diskuterades runt lägereldarna i Jämtlands- och Härjedalsskogarna.

Text: Rolf Pellving

Almåsa
Arne Olofsson, Mats Eriksson, Rasmus Olsson, Mariele Isberg, Bertil Andersson och Leif Aronsson
Foto: Rolf Pellving
Almåsa
Arne Olofsson, Mats Eriksson och Rasmus Olsson studerar regelboken
Foto: Rolf Pellving
Strömsund
Martin Magnusson, Viktor Andersson, David Eriksson, Ronny Zakariasson med fin. Piia, Henrik Eriksson, Alf Hansson, Roger Eriksson, Johan Hansson, Jan-Erik Eriksson med fin. Lizzi, Rolf Elverum och Rolf Nilsson med fin. Cassador
Foto: Stefan Andersson
Siljeåsen
Marita Lithander, Love Ek och Urban Berglund med 12 veckors finsk stövare
Foto: Gustav Johansson
Gräftåvallen
Lars Olofsson, Jimmie Guttormsson, Bertil Blixt och Per Roos
Foto och text: Curt Alstergren

Söndag den 14 aug kl 05.30 hade 5 domare mött upp i Gräftåvallen för en genomgång. Hundförare Bertil Blixt med Oden , Per Roos, Jimmie Guttormsson, Lars Olofsson samt Curt Alstergren .
Vi släppte hunden 05.47, vi kom på 3 mindre slag utan att Oden reste haren. Hunden kopplades 09.40. Därefter blev det lite diskussion samtidigt som vi kokade både kaffe och varm korv.

Boggsjö
Anders Olofsson med ham, Rask, Bengt-Åke Persson, Gunilla Mellgren, Kjell-Åke Sundberg, Malin Eriksson, Ulf Lindgren, Björn Östlin, Christian Jansson, Michael Nilsson, Bengt Selberg med fin. Tuuli
Foto och text: Göran Blixt

Tuuli var på dåliga slag. Rask fick upp strax före vi skulle bryta ett kort drev ut på vägen där var det stopp. I övrigt korv och bröd, trevlig dag och lite regelprat.

Härjedalen
Christer Larsson, Lars Holst, Catrine Holmqvist, Torgny Svensson, Torbjörn Nordberg, Per-Åke Påhle och Jan Byström

Foto: Emanouil Strantzalis

Rapport från domarutbildningen 2022 i Härjedalen. 8 st domare och aspiranter var ute, vi släppte 2 st hundar SE38595/2013 Loke och SE18462/2014 Ville, båda hundarna tog upp var sin hare och drev 45 min respektive 55 min. Sedan samling med korvgrillning och genomgång av protokoll.
De som var med: Catrin Holmquist, Torgny Svensson, Per-Åke Påhle, Torbjörn Nordberg, Emanouil Strantzalis, Lars Holst, Christer Larsson och Jan Byström, aspirant från Ytterhogdal.

Text: Christer Larsson