Vidareutbildning av jaktprovsdomarna 2021

Mycket blöt vidareutbildning

Den 14–15 augusti genomfördes jaktprovsdomarnas vidareutbildning i Jämtland-Härjedalens Stövarklubb på fyra ställen i vårt stora upptagningsområde, Boggsjö, Bräcke och Strömsund den 14 augusti samt Sveg och Almåsa, Offerdal den 15 augusti.

     Gemensamt för alla platserna var ett rikligt och ihållande regnande. Trots det reste några hundar vilt och på två ställen drev hundarna så pass bra att man kunde konstatera drevdjuret som var hare. Sanningen att säga så kom tappterna väldigt fort och uppstod på de plaskvåta vägarna. Det blev alldeles för svårt före för de ringrostiga hundarna.

     Vid återsamlingen diskuterades de nuvarande drevprovsreglerna som vi drevprovsdomare inte kan förlika oss med. Vi hoppas att revideringen av nuvarande regler går till de regler som vi hade förr, så gammalmodiga är vi. Man får inte ändra för ändringens skull och framför allt så måste nya regler vara utprovade innan de sjösätts. Nu är de utprovade med stort missnöje.

     Det gjordes eld och det grillades korv och i den mån det gick att redovisa morgonens drevrepriser så gjordes det. I Offerdal där undertecknad var med återsamlades vi i Bertil Anderssons carport för två bilar där grillen var uppsatt och beredd att användas. Det var uppskattat i detta ruskväder.

Almåsa
Peter Arnell, Mats Eriksson och Rasmus Olsson
Almåsa
Peter Arnell, Curt Alstergren, Rasmus Olsson, Fredrik Nordin, Bertil Andersson, Leif Aronsson, Mats Eriksson och Rickard Johansson

Almåsa
Per Eriksson, Fredrik Nordin och Bertil Blixt

Text och foto: Rolf Pellving

Från Boggsjö har vi följande referat från Kjell-Åke Sundberg:

Vi samlades 5.30 vid Boggsjö kapell, 17 personer. Vi delade upp oss på hundarna och åkte ut i skogen med stor förväntan. Väl framme  öppnades himlen och åskan mullrade. Bengt Selberg med Ruskametsän Tuuli fick upp en hare som hon drev ca en halvtimme. Övriga hundar kämpade också på men utan framgång den här gången. Sedan samlades vi vid elden med korv och prat om provregler och höstens stundande jakt.

Boggsjö
Jan Kardin, Peter Sundberg, bakom i hatt Bengt Selberg, Gunilla Mellgren, Ulf Lindgren, Ulf Hagen,
Clara Nutti, Anders Olofsson, Bengt-Åke Persson, Marie Edström, Jari Rahm
Foto: Kjell-Åke Sundberg
Strömsund
David Eriksson, Urban Berglund, Gustav Johansson, Klas Törmark, Ronny Zackariasson, Stefan Anderson,

Rolf Elverum, Valdi Waher och Jan-Erik Erikssson
Foto: Martin Magnusson

Från Sveg har vi följande rader från Christer Larsson:

Det var spöregn hela tiden vi var ute, släppte två hundar, men inga slag.

Sveg
Torbjörn Nordberg, Per Åke Phåle, Thomas Schön, Håkan Westling, Lars Holst, Anders Dunder

och Emanouil Strantzalis
Foto: Christer Larsson