Vidareutbildning av jaktprovsdomare 13-14 aug. 2016

Utbildningen genomfördes på fyra platser inom J/H och samlade sammanlagt 53 personer vilket måste anses som mycket lyckat då flera unga visat intresse för stövarjakten.

KROKOM, Almåsa 13 augusti

Vi var 16 st som samlades på parkeringen i Almåsa söndagen den 14/8 kl 05.30. Efter en tyst minut för nyss avlidne Lars O Törnkvist så fördelades domare, aspiranter och övriga intresserade ut på tre stycken hundar.

Alla hundar tog upp hare och två av hundarna hade två upptag vilket borde tala för en god tillgång på hare. Tyvärr blev det inga prisdrev mycket beroende på att hararna helst ville springa på vägen.

Vid återsamlingen genomfördes gruppvis redovisning av de hundar som deltagit och efter det gick vi över till att diskutera prov i Elitklass för räv. Avslutningsvis gjordes en kortare sammanfattning av regelverket.

Stövarklubben bjöd på korv med bröd samt kaffe och kakor.

Almåsa

Almåsa

Bakre raden från vänster: Curt Alstergren, Fredrik Nordin, Bertil Andersson, J-E Wickenberg, Ernst Bjureflo, Bertil Blixt, Erik Wassdahl, Nisse Hermansson, Rickard Johansson, Rune Jönsson, Jimmie Guttormsson,Anders Johansson

Främre raden från vänster: Tommi Haglund, Ivan Myhr och Anneli Svensson

 Text och foto: Mats Eriksson

BRÄCKE 13 augusti 2016

Alla tre hundarna jobbade förtjänstfullt och fick upp drevdjur. Tyvärr så drev Tommy Petterssons hamilton hane okänt drevdjur (troligen räv) medan de andra hundarna tog upp var sin hare och drev en kortare tid.

Vid brasan och genomgången efteråt genomfördes ett kortare kollegium över hundarnas prestationer av Peter Sundberg och den nyinflyttade till Hammarstrand domaren Christian Jansson samt Per ”rävper” Andersson.

Vi hade dessutom en genomgång av hundars olika sätt att hantera en räv och om rävens sätt att bete sig för hur olika hundar arbetar på slag och drev när det gäller rävdrev.

Bräcke

Bräcke

Från vänster: Erik Linden, Henrik Karlsson, Seved Hallerström, Tommy Pettersson

Bakom är det: Christian Jansson, Krister Olson, Jörgen Gärdin, Felix Andersson,Thord Berglund, Krister Sundberg, Johan Sundberg, Ulf Hagen, Kjell Åke Sundberg. Saknas på bild gör Ann Britt Edberger.

 Text och foto: Per ”rävper” Andersson

STRÖMSUND 13 augusti 2016

Här kommer en kort sammanfattning av de stora släppet på Tallarantas kronopark.

Av sexton anmälda stövarnördar, dök tolv tappra upp denna blöta morgon, regnet föll i jämn å hård takt hela natten och hela morgonen, vilket gjorde att de tre stövarna som var engagerade hade svårt med upptagen. Två hundar visade på svaga slag, men lyckades ej resa vilt.

Vid återsamlingen i den värmande brasans sken vidtog sedan diskussioner om det vi hade fått uppleva i skogen, vilket inte var mycket. Men pigga gamla domare saknar sällan uppslag för heta samtal, i detta fall rävbedömningen, samt allmänt prat om regelverket.

Vi åt och drack till fram på förmiddagen. sedermera skildes vi åt relativt överens om tagen kommande höst. En tår kunde skönjas här och där när gubbarna lämnade den vackert belägna bovallen på Tallaranta.

 Text: Martin Magnusson

Tallaranta Längst bak: Leif Aronsson, Längst fram:

Tallaranta

Längst bak: Leif Aronsson, Klas Törmark, Valdi Waher och Göran Blixt

Längst fram: Martin Magnusson, Johan Hansson, Harry Göransson, Jan-Erik Eriksson, Rolf Johansson och Bo Fredriksson

Foto: Kjell Åkesson

 

SVEG 14 augusti 2016

Det var tio personer som träffades på Svantjärnåsen, en fäbodvall mellan Vemdalen och Sveg. Fyra hundar med förare var engagerade och temat för dagen var jakt på räv. Förutsättningarna för upptag och drev bedömdes som goda i den gråmulna morgonen med blött i gräset.

Det blev två drev där drevdjuret var hare. Hundarna som inte varit lös i skogen på sex månader var ”ringrostiga” och drevrepriserna blev korta.

Vid återsamlingen diskuterades jaktprovsanvisningarna, det som blir nytt från nästa säsong. Jakten på räv med drivande hund verkar ha tagit fart, därför diskuterades skillnaden i bedömningen av egenskaperna vid hardrev/rävdrev.

Text: Håkan Westling

Svantjärn-åsen utanför Sveg

Svantjärnåsen, mellan Sveg och Vemdalen

Jonathan Lindqvist, Jonathan Wallström, Lars Olofsson, Andreas Martinsson, Håkan Westling, Emanouil Strantzalis, Per-Åke Påhle, Andreas Martinsson, Lari Mann

Foto: Pär Nord