Sv. Hamiltonföreningens ungdomsläger i Köttsjön i nov. 2014

Köttsjön gruppbild

Stående: Nils Elmlund, Ludvig Dahlin Eriksson, Julia Aune Larsson, Hampus Alf,  Johan  Westman och Johan Sahlin       Sittande: Göran Blixt, Pär Hägglund, Ernst Bjureflo med Roggabäckens Daisy, Bernt Granlöf med Nämndemansbo Sippa, Eric Lindberg och Ulf Lindgren

Efter ett inplanerat läger i Strömsund, som vi var tvungna att ställa in p.g.a. för få anmälningar, så gjordes ett nytt försök. Denna gång under ett veckoslut i slutet av november på SCA marker i Köttsjön i Ragunda Kommun.  SCA hade lånat ut mycket bra jaktmarker och vi fick hyra en ändamålsenlig förläggning av älgjaktslaget med tillhörande stugor för boendet. Pär Hägglund, Hamiltonföreningens ungdomsansvarige, hade ordnat allting på ett mycket föredömligt sätt. Han hade inhandlat all mat, sett ut lämpliga områden där vi kunde släppa hundarna, fixat kartor och allt annat för att det skulle fungera bra.

Sju ungdomar deltog på lägret och vi hade tillgång till sex hundar med förare. Föret var inte det bästa, med kall och torr snö. Bitvis var det mycket vasst på lägre terräng vilket gjorde det besvärligt för hundarna både vittringsmässigt och tassarna som blev ömma. I högre terräng där det var mjukare var det också svåra vittringsförhållanden med kall och torr snö.

I väntan på upptag fanns det möjlighet att tända upp en brasa och grilla korv. Trots dåliga förhållanden hade alla sex hundar upp hare men det var bara en av ungdomarna som hade turen och lyckades skjuta haren. Det var Nils Elmlund som följde med Bernt Granlöf och Nämndemansbo Sippa. Nils blev något imponerad av hur Bernt kunde veta exakt var haren skulle komma. Bernt visade nämligen för Nils var han skulle ställa sig och åt vilket håll han skulle titta. Efter 5 minuter kom haren exakt där Bernt hade sagt att haren skulle komma!

På kvällarna hade vi en trevlig samvaro. Efter vistelsen i skogen fanns det möjlighet att bada bastu. Den första kvällen grillade vi en mycket mör och god fläskkarre. Den andra kvällen visade Pär Hägglund hur man kunde flå en hare och sedan stycka den, som Ernst Bjureflo tidigare hade skjutit för sin tik Roggabäckens Daisy. Därpå fick ungdomarna laga en mycket god hargryta enligt instruktioner av Pär.

Trots dåligt ”resultat” med enbart en hare skjuten så var lägret mycket uppskattat och ungdomarna ser fram emot kommande läger. Då vill ungdomarna gärna att det arrangeras något tidigare och helst på barmark vilket vi skall försöka ordna. Vi hoppas också att vi lyckas få med fler tjejer nästa gång och att det anordnas fler ungdomsläger i landet.

Text och foto: Clara Nutti

Ludvig Dahlin Eriksson, Julia Aune Larsson, Hampus Alf och Erik Lindberg (Foto Clara Nutti)

Ludvig Dahlin Eriksson, Julia Aune Larsson, Hampus Alf och Erik Lindberg 

Nils Elmlund och Sippa (Foto Clara Nutti)

Nils Elmlund och Nämndemansbo Sippa 

Pär Hägglund och Julia Aune Larsson (Foto Clara Nutti)

Pär Hägglund och Julia Aune Larsson