Jakten på julharen

Jakten på julharen på Bräcke Norra VVO.

Den 14/12. Arrangerades den 14/12 av Bräcke stövargille, J/H stövarklubb, Östersund/Bräcke JVK, Bräcke Norra VVO.

Trots ett ihållande snöfall så anlände fjorton ivriga harjägare till Sösjö jaktlags stuga vid åtta tiden på lördagsmorgonen. Samtliga hade fickorna fulla med hagelskott för här skulle skjutas julhare för klingande stövardrev under dagen.

Efter sedvanligt stoj och glam som det brukar bli när ivriga jägare träffas så bar det ut i den mörka december morgonen. Jaktledarna hade redan innan bestämt var de fyra olika hundarna skulle släppas och delade upp jägarna i lagom stora grupper.

Hundarna var av raserna 2 finska stövare, 1 hamilton tik och även en rysstövare släpptes lösa för att leta hare i det ymniga snöfallet.

Rätt snart hördes att hamilton tiken Rödstamons Aya fått upp en hare och drevet började. 

När drevet buktat fram och tillbaka i den snötyngda skogen gick jägarna ifrån elden och postade ut för att skjuta haren.

–Först kom haren rätt så fort så jag sköt inte, sen kom den lika fort en andra gång.

Men tredje gången så kom den sakta och fint och då fick jag den, berättar Per Martinsson ifrån Börjesjö

Strax efteråt så hördes återigen en hund driva där jägarna stod vid brasan. Nu hade även Ulvfsveåsen Isor (Ådi) fått fatt på en har uppe i berget. Men haren gick ett par kilometer så den hamnade till slut i Ayas gamla drevlöpor den också. Ådi han drev och jägarna stod och njöt av det fina drevet och hans fina skall vilket hördes bra trots den tunga upplegan på skogen.

Men säg den glädjen som varar, klockan började gå emot samlingen i jaktstugan i Sösjö för mat och auktion på den skjutna haren och den skänkta träskulpturen.

Så Ådis ägare Sören Olofsson fick gå in på drevet för att koppla sin hund.

–Förra året missade jag auktionen för Ådi drev då, men nu ska jag ha den fina trägubben menade Sören när han gick iväg för kopplingen.

Hur gick det då på julhare jakten? Jo två hundar fick upp hare och en väckte lite i ett berg och en hund hittade inget att jaga.

På auktionen där haren gick för 200 kr och den fina träskulpturen ifrån Sten Johansson den fick Sören Olofsson köpa för 500 kr. Dessutom skänkte Ljungandalens JVK 500 kr till julharen.

Så sammanlagt fick julhare jakten in över 2000 kr vilket skänks till cancerkliniken i Umeå.

Text & bilder: Per Rävper Andersson.

Hela det samlade gänget inför jakten på julharen inne i jaktstugan i byn Sösjö.
Det gänget vilka fick en hare. Roger Sahlin, Tommy Pettersson med Aya, Per Martinsson skytten med den fina haren, Walle Danielsson, Kjell Åke Sundberg.
Glada jägare med harskytten Per Martinsson, Sören Olofsson med sin inköpta trägubbe, Simon Leastander vilken köpte haren för 200 kr, Walle Danielsson.