Europapokalen 2014

Ernst Bjureflo, Östersund från Jämtland-Härjedalens Stövarklubb blev uppringd av Svenska Stövarklubbens Uno Olsson. Vid det samtalet fick Ernst veta att hans hamiltontik Roggabäckens Daisy-08 fyllde kravet att representera Sverige i Europapokalen. Provet var förlagt till Tyskland på en plats som heter Rugheim i Bayern fick Ernst veta. Det här samtalet var så overkligt för Ernst, så han var helt säker på att det var någon som skojade med honom. Det är ju rena aprilskämtet menade han. Nu var detta erbjudande inget ett skämt visade det sig.

     Det blev en resa på 220 mil enkel väg och det var en drever och en hamiltonstövare som skulle försvara Sveriges färger den 20 september 2014. Totalt startade 15 st. hundar från åtta olika länder, Finland, Kroatien, Norge, Österrike, San Marino, Sverige, Schweiz och Tyskland.

     Reglerna vid Europapokalen är lite speciella. Full drevtid är 60 minuter och när man räknar ihop alla hundens förtjänster tar man även med hundens tidigare utställningsmeriter. Det gäller alltså att skicka en dubbelchampion om hunden skall ha en chans till en framskjuten placering i prislistan. Svenska Stövarklubbens Uno Olsson gjorde ett bra val när han tog ut Daisy till den här tävlingen.

     Invigningen av Europapokalen liknar en OS-invigning, de deltagande hundarna med förare går in med respektive lands flagga i fronten, det är presentation av hundarna och musiken bestod av en jakthornsorkester med ett 15-tal hornblåsare. Det är verkligen pompa och ståt. Oerhört imponerande tyckte Ernst. Vid prisutdelningen var allt kringarrangemang lika storslaget.

     Ernst berättar att landskapet var alldeles platt, inte ett träd så långt ögat såg. Däremot var det jättestora fält med manshög vegetation där tyskhararna satt. Det fanns även rådjur i området, ett tiotal sågs springa iväg. Ernst fick veta att det fanns vildsvin också, men några sådana var inte synliga. Domaren stannade hos hundföraren som till sin hjälp hade flera personer utplacerade på strategiska platser ute i fälten. Dessa medhjälpare hade gröna och röda skyltar på långa stänger. När haren passerade visades grön skylt och när hunden kom visades röd skylt. Mitt i alltihopa kom det en minibuss med flera fotografer som fotograferade från alla vinklar och vrår, de t.o.m. låg på backen när de knäppte sina bilder.

     När det gäller drevtiden för Roggabäckens Daisy blev den 43 minuter av 60 möjliga. Drevtiden plus utställningsmeriterna gav Daisy ett andrapris totalt. Priset bestod av en telefonpejl, en träsnidad hare samt en snygg och praktisk kniv.

     Den segrande hunden kom från San Marino, tvåan Roggabäckens Daisy från Sverige, trean från Schweiz och fyran från Finland.

     Den här resan som Ernst till en början trodde var ett aprilskämt blev naturligtvis ett minne för livet. Jaktprovet i sig var ju väsenskilt från det vi ägnar oss åt här i Sverige tillika den ståtliga invigningen. ”Tänk att jag och Daisy fått uppleva detta”, säger Ernst.

     Till saken hör att väl hemkommen från Tysklandsresan startar Ernst sin Daisy på vårt Lillholmsjöprov för att försöka kvalificera sig till kommande DM. Även det gick bra.

Text: Rolf Pellving

 Ham. Roggabäckens Daisy-08 och Ernst Bjureflo

Ham. Roggabäckens Daisy-08 och Ernst Bjureflo              Foto Rolf Pellving

Domare och vägvisare på plats

Vägvisaren, Daisy och domaren är redo för dagens prov        Foto: Ernst Bjureflo

Fälten

Fält så långt ögat ser             Foto: Ernst Bjureflo

Domaren på plats

Domaren på plats väntar på upptag               Foto: Ernst Bjureflo

 

bn

            Prisutdelningen Europapokalen 2014               Roggabäckens Daisy till vänster