Brattåsbäckens Fjälla i Finland på jaktprov

Jaktprov i Finland 2013

Efter en del planerande och en rabiesspruta så tog jag, fjällan (Brattåsbäckens Fjälla) och min trogne vapendragare Harry Göransson bilen mot Umeå. Där väntade bilfärjan Wasa Express (tror att det var samma som för 40 år sedan) för en 4 timmars tur över till Wasa. Färjan hade otroligt nog ett extra rum där man kunde ha husdjur samtidigt som det fanns sköna sittplatser. Väl framme i Wasa så hade vi en timmes bilresa norrut efter kusten mot Nykarleby. Vi körde någon kilometer efter Europavägen när det var dags att rasta Fjälla. Vi svängde in vid, vad vi tyckte såg lagom avsides ut, släppte ut tiken och vad stod där bakom ett stängsel, jo ett gäng vildsvin, har aldrig hört ett så grovt skall från Fjälla förut. De va ju en bra start på Finlandsäventyret.

Väl framme hos familjen vi skulle bo hos så var det dags för taktiksnack och även en uppdatering av reglerna.

Vårt första prov 1, är ett 14 dagars prov (du kan välja en dag under en 14 dagars period).

Räv räknas inte, total söktid 240 minuter, två upptag, drevtiden räknas ifrån upptag och 120 minuter framåt.

En punkt som bedöms är drevets passion (alla vet vi hur ett passionerat drev låter).

Prov 1 avlöpte väl med ett första pris på barmark och vit hare.

Då var det klart med Nordiska championatet, spänningen släppte direkt. Kvällen avlöpte väl med en god middag och med några ”innanför västen”.

Eftersom vi hade anmält oss på ett reservprov två dagar senare så fick vi en vilodag med sightseeing runt Nykarleby. I området ligger otroligt många pälsfarmar, vi besökte en blårävsfarm men det finns också många minkfarmar där.

Prov 2. Ett 1 dagars prov, deras klubbmästerskap, där 11 ekipage deltog varav 9 Finnstövare 1 Drever och 1 Hamilton. Det visar vilken ras som gäller i Finland.

Det är alltid två domare med på Elitproven, de två som dömde Fjälla hade aldrig hört en Hamilton hals förut. Nåväl efter ännu en tuff dag så hade Fjälla skrapat ihop en Elit 2:a. Vad vi tyckte var det bästa drevet under de två dagarna, där haren hade försökt skaka av sig tiken med att hoppa över ett 3-4 meter brett dike (det finns många sådana diken). Vi såg däremot aldrig hur Fjälla kom över men förmodligen simmade hon över.

Efter koppling och transport till deras fina klubbstuga så väntade ett par timmars kaffedrickande. Det kollegium som vi är vana vid förekommer inte, här går varje domargrupp in till huvuddomaren så det tog sin lilla tid.

 

Nåväl prisutdelning kom igång så småningom, och det oväntade skedde Fjälla hade presterat dagens bästa drev och stod som provinnare. Hon blev även provvinnare i det s k 14 dagarsprovet. Så vi var mycket nöjda svenskar som avrundade dagen med middag, finskt älgkött i halvtjuck bröd från Laxsjö och en pilsner förstås.

 

Det blev tidig kväll för färjan väntade oss med avgång kl 08.00 söndag, dagen efter den stora stormen Hilde. Efter 8 timmars väntan på båten och 3 måltider samt rejält med träsmak i baken så avgick färjan kl 15.00 från Wasa hamn mot Umeå. Väl på svensk mark så såg vi att stormen härjat mycket hårt med många omkull blåsta träd efter E45. Det blev en dryg bilresa hem men vad gör väl det efter en sådan här fin tur med goda vänner bra jakt och en Nordisk jaktchampion i baksätet.

//Bengt Bengtsson

 

 Ham._Brattåsbäckens_Fjälla-07_och_Bengt_Bengtsson_(foto_Göran_Blixt)