Nord-Trøndelag Harehundklubb 50 år 2021

J-H Stövarklubb fick en inbjudan från Nord-Trøndelag Harehundklubb till jubileumsmiddagen den 26 juni 2022 i Finsås kurscenter i Snåsa. Klubben fyllde 50 år 2021 men på grund av pandemin blev firandet framflyttat till detta år.

     De bjöd in en styrelsemedlem med följe från de angränsade lokala stövarklubbarna. Det ingick övernattning, jubileumsmiddag och frukost dagen efter.

     Oj då, säger May-Britt, detta är en inbjudan till oss, vi var ju på landsdelskamp 1981 och bodde i Finsås, då var det en jordbruks- och skogsskola som nu har det blivit kurscenter. Hon tyckte att vi skulle anmäla oss, det kan bli en trevlig utflykt.

Vi startade vid 05.00 och åkte över Valsjöbyn, Nordli, Grong och Snåsa. Säg till om du ser någon björn efter vägen, jag har kameran beredd, säger May-Britt. När vi nådde Nordli hade vi mött fem bilar och blivit omkörd av en bil, men ingen björn hade velat visa sig.

Väl framme i Finsås strax före 12.00, gick vi runt i finvädret och hälsade på folk som anlände eftersom. Det var faktiskt några bekanta ansikten där. Efter en stund kommer en bil med släpvagn och parkerar framför ett av husen och folk börjar samlas runt släpvagnen. Vi gick också fram för att se vad det var. På släpvagnen låg en nyskjuten björn, så May-Britt fick sina björnbilder till slut. Björnen hade rivit en del får, så det blev skyddsjakt på den.

På området fanns ett timrat vindskydd med bord och bänkar, där blev vi bjudna på grillat kött och korv med grön- och potatissallad. Därefter var det en frivillig utflykt till Garveriet i Viosen i Snåsa, där det numera är kafé, konstgalleri och försäljning av begagnade varor.

Tillbaka till kurscentret där det skulle visas bilder från föreningens tidiga år. Det var många personer på fotona som inte hade namn, men det var många av oss äldre som kunde upplysa om namnen, så de blev noterade. Bilderna skulle användas till en jubileumsbok över de 50 åren.

När vi satt oss till bords så hälsades vi välkomna av Einar Hafskjold, som är helt blind sedan en massa år, men är fortfarande ute i skogen med ledsagare och dömer på jaktprov, där han använder sin hörsel.

Festmiddagen bestod av en buffé med mycket smått och gott. Efter middagen blev det tal av representanter från grannklubbarna och överlämnande av presenter. När det blev min tur att lämna över J-H Stövarklubbs present, en trägubbe med hund av Sten Johansson i Gällö, så kunde jag relatera till år 1981 när May-Britt och jag var på landsdelskampen i Finsås. Vi hade fått en hint om att det inte fanns sängplats till alla. Vi tog då med oss en stor madrass och vi fick lov att dela rum med Elisabeth och Carl-Gunnar Hågnäs. Vi låg under bordet i deras rum, det var enda platsen där madrassen rymdes.

När middagen var avslutad med alla tal och lyckönskningar inför framtiden så gick vi ut för fotografering av representanterna från grannklubbarna som hade överlämnat sina gåvor.

Därefter träffades vi en trappa upp, där Monrad och Konrad gjorde entré. De var två äldre män i gammeldags kläder som framförde ett buskisnummer. Det blev också sång och gitarrspel som var mycket uppskattat.

Vid 23-tiden var grillen i gång igen vid vindskyddet och det fanns hugade spekulanter även denna gång. Efterhand droppade man av och försvann till de rum var och en fått sig tilldelat. Kurscentret var relativt ny- och ombyggt, så det mesta du behövde fanns på plats.

Efter en natts sömn var vi sugna på frukost som även den var rikligt tilltagen. Vid 10-tiden tackade vi för oss och åkte hem efter en trevlig samvaro i naboklubben.

Text och foto: Rolf Pellving

Finsås Kurscenter, Snåsa
May-Britt Pellving i närkontakt med björnen
Kjetil Hermanstad, Helgeland och Namdal Harehundklubb – som kom med björnen direkt efter jakten på väg till slakteriet
Grillning utanför vindskyddet
Garveriet kafe og gjenbruk i Viosen i Snåsa

Serveringen vid Garveriet i Viosen, Snåsa

Bildvisning från de år som gått
Einar Hafskjold hälsar välkommen till jubileumsmiddagen
Buffén med mycket smått och gott
Arnt Morten Haugen, ordförande i Norske Harehundklubbers Forbund och
Trond Revhaug, ordförande i Nord-Trøndelag Harehundklubb
Rolf Pellving har överlämnat trägubben till Trond Revhaug
Jägare med hund, gjord av Sten Johansson, Mordviken, Bräcke

Einar Hafskjold med kassören Bente Myrslo Naess
Skönt att sträcka på benen efter middagen

Monrad och Konrad
Paul Sagen
Svein-Arne Holte vann lottdragningen på Trackern