Lyckad ungdomsjakt i Ströms Vattudal 2014-10-04

Är det möjligt att stämma möte med ungdomar i 15 års åldern kl 06.00 en lördagmorgon i oktober? Jag var mycket tveksam, men sa inget. Och döm om min förvåning när 4 tjejer och lika många killar samt två föräldrar kom i tid till mötesplatsen i mörkret utanför skolan i Strömsund.

Efter tre mil till jaktmarken på västra sidan Vattudalen delade vi upp oss i tre grupper med tre olika stövare. Finska stövartiken Högälgens Steffi, Hamiltonstövarna, mor och son, Lex Alice och Lex Bluff. Väl ute i respektive jaktområde strök vi kopplet av hundarna och jakten kunde starta strax före 7.30. Samtliga hundar fick upp inom en och en halv timme, spänningen var olidlig för alla deltagare. Var kommer haren? Vem skjuter första?

Diskussionerna vid brasan gick höga och vi pratade om jakten som tradition och i praktiken eftersom samtliga deltagare läser till Jägarexamen på sin fritid i skolans regi. Brasan och matsäcken var viktiga moment i den kyliga morgonen liksom Garmin mottagaren som gick från hand till hand mellan deltagarna. På avstånd hörde vi som var längst österut hagelsmällar vilket måste betyda att minst en hare var skjuten.

Efter att Bluff arbetat med haren i nära två timmar efter upptag bestämde sig Jonatan o hundföraren att de skulle gå in i såten och skjuta haren. De sökte sig ett pass en bit in i skogen och efter ett påstick kom haren i pass och Jonatan fick tillfälle att avsluta jakten med ett välriktat skott. Vet inte vem som var lyckligast, Jonatan, Bluff eller hundföraren? Koppling och samling för alla vid brasan med gemensam korvgrillning, prat och analyser av vad som hänt en tidig lördagmorgon i oktober. Resultatet var helt överväldigande, tre harar skjutna för tre olika stövare inom loppet av fyra timmar!!!! En svårslagen prestation. Vi skildes med löftet att detta gör vi om lite senare i höst.

Text och foto: Lars O Törnkvist

Ströms Vattudal

Ströms Vattudal – Elias, Mikael och Jonatan

Ströms Vattudal

Ströms Vattudal – Far och son från Klövsand

Ströms Vattudal

Ströms Vattudal – Emma, Mikael och Jonatan

Ströms Vattudal

Ströms Vattudal – Hundförarna Rolf Johansson, Jan-Erik Eriksson och Lars O Törnkvist