Elitprov i Kolåsen den 7-10 november 2023

Inför årets upplaga av Kolåsenprovet var det spännande värre. Skulle det bli något prov över huvud taget? Några dygn före provet skulle det komma rikligt med snö. Det rapporterades 40 till 55 cm nysnö i Jämtland och Härjedalen. Snön kom med sydöstliga vindar, vilket betyder att Gävlebukten, Hudiksvall, Sundsvall och Härnösand skulle få ta emot den mesta snön samt inlandet, så blev det också.

    Kolåsen och fjällvärlden kring Kallsjön, Juveln och sjön Torrön fick bara10 till 20 cm av den vita varan. Höjdläget betyder mycket, Kolåsen ligger på 400 meter över havet så det var fin pudersnö som höll sig torr.

    Det var 20 hundar som skulle tävla om ära och berömmelse. Tävla var väl att ta i, tävla mot sig själv då kanske. Tjugo hundar är vad klubben mäktar med, med tanke på antalet provrutor som klubben förfogar över, tio per omgång. Hundarna delas in i två omgångar och varje omgång är ett tvådagars elitklassprov.

    Första dagen får vi ett gråmulet och disigt väder med -2 till -6 grader beroende på provrutans höjdläge från de öppna sjöarna.

    Domare Stefan Andersson är lottad på finska stövaren Kläppgärdes Riku-16 med ägaren Hans Eriksson och dottern Malin. Domaren rapporterar spår efter mink, mård samt älg och att Riku driver, men det är 400 meter bort, så nu går de fram till drevlöpan för att konstatera drevdjuret. Det visar sig vara en hare, en vidlyftig rackare. Nu är den 600 meter bort i terrängen och drevet går för fullt. Det står inte på länge förrän Riku har sitt förstapris dag 1 och tilldelas 55 egenskapspoäng av domaren. Med de resultaten leder Kläppgärdes Riku efter dag 1. Nu hör det till saken att det är sex hundar till som har drivit ihop till förstaprisdrev denna dag samt två som har andraprisdrev.

Morgonen dag två blir även den gråmulen och disig med -2 till -6 grader beroende på höjdläge. Två hundförare avslutar jaktprovet av olika skäl.

Nu återstår sju hundar i denna omgång, där alla har möjlighet att ta förstapris i elitklass. Det visar sig att alla hundarna klarar den bedriften, att på snöföre driva ihop till det efterlängtade förstapriset.

Andra omgångens första dag är det fortsatt gråmulet väder med dis samt svag vind och ca -2 grader. Fram på dagen blir det nollgradigt väder.

Domaren Bertil Andersson, som är ute med smålandsstövaren Allram och husse Patrik Blomberg från Eskilstuna, rapporterar nygångna spår efter järv. Allram driver för närvarande hare och hörbarheten är inte den bästa på grund av upplega i träden. Efter kollegiet konstateras att av tio hundar på skogen har åtta drivit till förstapris, en hund till ett andrapris och en hund till ett tredjeprisdrev på snöföre.

Andra omgången dag två är domaren Arne Olofsson ute med fin. Sörbogårdens King med ägaren Jonas Persson från Bollnäs samt medföljaren Emanouil Strantzalis. Domaren som följt drevet upp över en fjällkant står vid en drevlöpa i buktområdet och rapporterar att King driver tapptfritt än så länge. Det blir ett tapptfritt drev och domaren kopplar hunden vid full tid.

Det blev förflyttning till ett nytt terrängavsnitt och nytt släpp. Inom tio minuter har King en ny hare på benen som han driver till ett andrapris och därefter kopplas hunden. Dagen avslutas med hemfärd till förläggningen.

Undertecknad som har ringt och pratat med domaren samt ägaren Jonas Persson ställer frågan: Hur har dagen varit? Domaren Arne Olofsson säger spontant att det här var absolut de bästa dreven han upplevt.

Jonas Persson berättar att när han skulle köpa valp annonserade han på Facebook och då svarade Martini i Sveg. Martini är gift med Emanouil Strantzalis och de äger fin. Sörbogårdens Ville som är Nordisk Mästare och som hade parat två tikar sommaren 2019, som betalning hade de tagit en parningsvalp från varsin tik. Martini tyckte att det var för jobbigt med två hanvalpar, så nu skulle en av dem säljas. Så gick det till då Jonas fick köpa Sörbogårdens King och det är inget han ångrar.

Jonas som i dag är 36 år och en riktig ungdom i dessa sammanhang, alltså harjakt med stövare, utställningar och jaktprov. Han har verkligen tagit vara på sin hund King och sett till att hunden fått utvecklas i skogen. Tre dagar i veckan har de åkt till jaktmarken, lördag, söndag och onsdag. Det har verkligen gett resultat och har man som Jonas endast 15 kilometer till marken så blir skogsturerna av. Ett stort grattis till dig Jonas.

Något som är glädjande för klubben är att två nya domare är på gång, Mats Helmersson och Lill Wiklund. Lill är nu klar, gjorde sitt sista prov i Kolåsen och blev godkänd av styrelsen. Hon väntar nu på auktorisering från Svenska Stövarklubben.  Välkommen i jaktprovsdomarkåren.

Du som vill prova att starta din hund i Kolåsen kan förvänta dig en fantastisk upplevelse. Ett fjällnära område som du förmodligen aldrig varit i närheten av förut. Härliga synintryck från fjäll och sjö, där hundens skall rullar över nejden. Tittar man på resultatlistan blir man glad över resultaten och det är inte slut här.

Serveringspersonalen Licia och Conny, kocken Micke och Anna
Foto: Rolf Nilsson

Hotellmiljön och den goda maten, kocken Micke kan nämligen konsten att krydda maten. Och hans kvinna Anna ser till att restaurangmiljön är tilltalande för att inte tala om uppläggningen av maten på bord med kandelabrar.

Ett stort tack till alla jaktprovsdomare som hjälpte till med foton på hundarna med respektive.

För att se fullständig prislista, stäng ner denna sida, då finns prislistan nedanför reportaget från Kolåsenprovet.

Text: Rolf Pellving

Så här disigt var det i Kolåsen dessa dagar
Foto: Mats Eriksson

Första omgångens hundar 7-8 november 2023

   

Oscar Hagström med ham. Kullebackens Otto-20 samt Peter Hagström, Charlottenberg
Foto: Rolf Nilsson
Oscar och Peter Hagström
Foto: Rolf Nilsson
Domare Per Roos och Oskar Hagström lyssnar efter Ottos drev
Foto: Lill Wiklund
Solen visar av sig en stund
Foto: Lill Wiklund
Ham. Trollmyrbergets Figge-19 och Hans Högfors
Foto: Arne Olofsson
Ham. Sällvallens Dacke-21 och Magnus Brändeskär, Forsbacka
Foto: Leif Aronsson
Hartraj
Foto: Stefan Andersson
Haren
Foto: Stefan Andersson
Fin. Ulvfsveåsens Driva-20 och Kjell-Åke Sundberg, Gällö
Foto: Rolf Nilsson
Kjell-Åke Sundberg
Foto: Rolf Nilsson
Ham. Goldrevs Eko-20 och Erik Wiik, Åmotsbruk
Foto: Leif Aronsson
Ham. Hartrajens Siri-16 med Kenneth Zetterlund och ägaren Bo Eliasson, Storvik
Foto: Curt Alstergren
Fin. Kläppgärdes Riku-16 med Malin och Hans Eriksson, Bispgården
Foto: Peter Sundberg
Malin Eriksson
Foto: Stefan Andersson
Fin. Fullskogens Krut-19, ägare Bengt-Åke Persson, Bispgården
Foto: Arne Olofsson
Bengt-Åke Persson
Foto: Arne Olofsson
Inger Persson
Foto: Arne Olofsson

Andra omgångens hundar 9-10 november 2023

Fin. Sörbogårdens King-19 med ägare Jonas Persson, Bollnäs
och Emanouil Strantzalis, Sveg
Foto: Arne Olofsson
Fin. Sörbogårdens King-19 och Jonas Persson
Foto: Emanouil Strantzalis
Fin. Bagskjudalens Trysil-Klara-19 och husse Morten Gaathaug, Skotselv, Norge och uppfödaren Terje Ouff
Foto: Stefan Andersson
Fin. Bagskjuldalens Trysil-Klara-19 med uppfödaren Terje Ouff och husse Morten Gaathaug
Foto: Arne Olofsson
Morten Gaathaug och Terje Ouff
Foto: Arne Olofsson
I mitten eleven Mats Helmersson i grön mössa, till vänster Terje Ouff och till höger Morten Gaathaug
Foto: Stefan Andersson
Luz. Axemmy´s Muzze-20 och Katarina Ådahl, Gäddede
Foto: Privat
Ham. Goldrevs Bella-14 med Lars Danielsson
Foto: Markus Eriksson
NN och Lars Danielsson
Foto: Markus Eriksson
Ham. Vinklumpens Aija-20 och Stefan Johansson
Foto: Rolf Nilsson
Stefan Johansson är duktig på att elda
Foto: Rolf Nilsson
Ham. Kärnträffens Goa-17 och Gunnar Petersson, Bodafors
Foto: Peter Hagström
Ham. Kärnträffens Goa-17 med handler Pelle Hagbardsson, ägare Gunnar Petersson
Foto: Curt Alstergren
Smål. Allram-17 och Patrik Blomberg, Eskilstuna
Foto: Bertil Andersson
Luz. Såntorpets Hexa-21 med elev Mats Helmersson och ägare Pernilla Sjöstrand, Munkflohögen
Foto: Curt Alstergren
Ham. Småmyrhöjdens Speja-19 och Jonas Wahlberg
Foto: Rolf Nilsson
Handler Oscar Hagström till ham. Hundhällans Donna-15 som är ute på sök, ägare till Donna Peter Hagström
Foto: Stefan Andersson
Vy från kollegierummet sista dagen
Foto: Rolf Nilsson
Vy från kollegierummet sista dagen
Foto: Rolf Nilsson