DM för distrikt 2 i Hennan 2017

 

DM för distrikt 2 där Västernorrlands-, Gävleborgs- och Jämtland-Härjedalens stövarklubbar ingår, hölls i Hennan i norra Hälsingland den 16–17 oktober. Fullmäktige för provet var Peter Knapp och Ola Lindkvist. Det var live-sändning på Gävleborgs Stövarklubbs hemsida dit domarna rapporterade hur det gick för varje hund under dessa dagar, hemsidan sköttes av Gunilla Karsbo.

          Inför dag 1 fick vi ihållande regn mellan klockan 17.00 och 24.00, vid åttatiden på morgonen var det västlig vind, 7-8 plusgrader samt uppehåll. Hundförarna, vägvisarna och domarna gav sig av från förläggningen i gryningsljuset för att vara på provrutorna för att släppa hundarna klockan 08.00.

          Som sig bör skall lagledningen bli skjutsad runt till de olika provrutorna för att lyssna på de hundar som förhoppningsvis driver hare. Har man tur så kommer man till en provruta där hunden fått upp en hare och driver med skall. I det här fallet var det väldigt tyst i skogen när vi kom fram, det var långtappt på en grusväg eller hunden gick fortfarande på slag.

          Vi fick rapport av Peter Knapp och Ola Lindkvist att några hundar drev och att de på någon provruta hade sett drevdjuret. Vi konstaterade att ingen hund från Jämtland-Härjedalens Stövarklubb hade rest hare när klockan passerade 11.30. Vinden tilltog och hörbarheten minskade.

          Efter första dagens kollegium visade det sig att två finska stövare drivit till första pris med samma egenskapspoäng, Kroonmäen Jack och Rosmyrens Emil. Därefter hade Finnörjes Tomi klarat av ett andra prisdrev, medan Finnörjes Isa och hamiltontiken Hagets Bira kom hem från skogen med var sitt tredje pris. De övriga hundarna klarade inget prisdrev.

          Inför dag 2 hade natten varit fri från regn, men det började regna under färden ut till provmarkerna. Temperaturen höll sig kring 3 plusgrader och nästan ingen vind. Hamiltontiken Roggabäckens Daisy visade sig vara halt och ströks från dagens prov.

          Vi fick rapporter om att de tre hundar som låg främst från gårdagens prov hade rest hare även dag 2. Vi lagledare fick lyssna till Rosmyrens Emil vars hörbarhet på skallet var riktigt bra i det sura vädret. Det regnade av och till och det var råkallt att vara åskådare en sådan här dag.

          Finnörjes Tomi fick ihop till ett första pris, Rosmyrens Emil fick ihop tid till ett andra pris och Trollmaxens Carma fick till ett tredje pris. De övriga klarade inget prisdrev.

          Det var endast två hundar, Rosmyrens Emil och Finnörjes Tomi, som klarade pris i elitklass och det på ett mycket övertygande sätt, de tävlar vidare på SM i Vindeln i slutet av oktober med Kroonmäen Jack som reserv på hemmaplan.

          I skrivande stund får undertecknad reda på att Lennart Anderssons Emil är den tredje hunden i rakt nedstigande led som Lennart för fram till SM-start, mamma Rosmyrens Tessy-04 och mormor Härvsta Frida-99. Detta är en prestation i sig.

1 Ekl

Fin. Rosmyrens Emil-09

120+50

  88+53

Lennart Andersson, Ramsele

1 Ekl

Fin. Finnörjes Tomi-11

  86+51

120+50

Tore Lundgren, Trehörningsjö

Reserv

Fin. Kroonmäen Jack-10

120+50

KEB+11

Kjell-Arne Östlund, Bergvik

Text och foto: Rolf Pellving

Fin. Rosmyrens Emil-09, ägare Lennart Andersson

 

Fin. Finnörjes Tomi-11, ägare Tore Lundgren

(Kommer att lägga in fler bilder om någon vecka, är bortrest ett tag. / May-Britt)